FC Espoon asialla – Juho Suuperko seuraa jalkapalloa linssin ja ruudun takaa

20.2.2018


FC Espoo kuuluu Suomen suurimpiin seurayhteisöihin liikuttaen viikoittain tuhansia nuoria. Tässä juttusarjassa esittelemme seuran työntekijöitä, jotka ovat toiminnan takana.

Video- ja data-analyysin käytön merkitys kasvaa jatkuvasti jalkapallon parissa, ja eurooppalaiset huippuseurat panostavat niihin valtavin resurssein. FC Espoossa videoanalyysistä vastaa Juho Suuperko.

Suuperko aloitti jalkapallon vasta ala- ja yläasteen kynnyksellä, mutta on sittemmin viettänyt aikaa tiiviisti lajin eri osa-alueilla. Miehen valmennusura alkoi 17-vuotiaana Espoon Palloseurassa, ja hän on ehtinyt luotsata niin miesten joukkuetta kuin nuorimpia junioreita.

Viimeiset viisi vuotta Suuperko on valmentanut D- ja C-ikäluokkia, ja toimii tällä hetkellä P06-joukkueen käskyttäjänä. Vanhempien ikäkuokkien sekä edustusjoukkueiden kanssa hän työskentelee viikoittain, ja kehittymisenseuraamistapahtumissa hän tekee yhteistyötä kaikkien ikäluokkien kanssa.

- Videoanalyytikkona pääsen tekemään monipuolisesti juttuja. Voin esimerkiksi kaivaa peleistä tiettyjä vaiheita ja tapahtumia, joita valmennusryhmä voi käydä läpi. Erilaisilla ohjelmistoilla videoilta löytää tapahtumamääriä ja -ketjuja, Suuperko kertoo. 
 
- Tulevaisuudessa videotyöskentely tulee varmasti ottamaan isoja askeleita Suomessa sitä myötä, kun resurssit kasvavat. Sille on tilausta.

Mielihyvin maajoukkueen mukaan

FC Espoon lisäksi Suomen 2001- ja 2002-ikäluokkien poikamaajoukkueet saavat nauttia Suuperkon palveluksista ja analyyseista. Hän toimii maajoukkueissa lupaavien junioreiden sekä Erkka V. Lehtolan ja Mikko Kavénin kaltaisten valmentajavelhojen kanssa.

- Palloliitto haki videoanalyytikkoja kouluttautumaan, ja kävin yhdessä koulutustapahtumassa. Tiesin jo silloin, että tulen tekemään kyseistä työtä seuratasolla, mutta kuukauden päästä sain puhelun, jossa minulta kysyttiin, haluaisinko toimia videoanalyytikkona nuorten maajoukkueiden kanssa. Siinä ei tarvinnut kauaa miettiä.

Suuperko vietti tammikuussa kymmenen päivää alle 17-vuotiaiden mukana Minskin turnauksessa. Reissailu jatkuu kuukauden päästä, kun joukkue pelaa EM-jatkokarsintoja Portugalissa.

- Valko-Venäjän reissu oli vähän erilainen, sillä pelasimme paljon ja harjoittelimme vähän. Työni painottui pitkälti pelistä tulevaan materiaaliin, mutta se on aina erilaista: pelin aikana etsin pelitapaan, pelisuunnitelmaan tai yksittäisen pelaajaan tekemiseen liittyviä asioita, jotta valmennusryhmä voi tehostaa viestiä videon muodossa puoliajalla tarvittaessa, Suuperko avaa.

- Pelin jälkeen pureudun tarkempaan analyysiin. Tärkeintä työssä on erinomainen vuorovaikutus valmennusryhmän jäsenten kesken.

Seurayhteisön junnuilta Suuperko toivoo löytyvän ahkeraa, mutta samalla rentoa tekemisen meininkiä:

- Harjoitelkaa paljon, ja muistakaa nauttia!