Toiminnanjohtajan terveiset

 

Toiminnanjohtajan vuosikatsaus, 2020

 

 

Tervehdys FC Espoolainen!

 

Kirjoitan tätä viestiä joulukuussa hieman ennen joululomalle jäämistäni, tarkoituksenani koota tähän hieman asioita menneeltä vuodelta. Osa näistä asioista olisi ollut syytä viestiä aiemminkin jo kuluneena vuonna, mutta aika ja poikkeuksellinen vuosi on tehnyt temppunsa. Samoin myös kertaan mennyttä vuotta -en niinkään jalkapallon näkökulmasta vaan hallinnon osalta.

 

Aloitin seuran toiminnanjohtajana tammikuussa keskellä jo syksyllä 2019 aloitettua seurayhteisön muokkausta. Ensimmäiset kolme kuukautta työskentelin vain osin täällä FC Espoon sinisessä päässä, vastuullani oli vielä maaliskuun loppuun asti myös kasvattajaseura LePan toiminnanjohtajan tehtävät. Huhtikuun alusta alkaen työnkuvaani on kuulunut enää vain FC Espoon tehtävät, mutta keväästä tulikin lopulta hyvin toisenlainen kuin mitä meistä varmasti jokainen odotti vielä ennen maaliskuun koittamista.

 

Taustatietoja:

 

Kun nyt tässäkin tekstissäni viittaan seurayhteisön muokkaamiseen, joka oli alkanut syksyllä 2019, ollaan yhden viestinnällisen epäkohdan äärellä. FC Espoossa ei edellisen toiminnanjohtajan johdolla joko ehditty tai haluttu viestiä jäsenistölle selkeästi mistä loppuvuodesta 2019 seurayhteisössämme oikein sovittiin. Tämä on osin ymmärrettävääkin, aika oli syksyllä 2019 FC Espoossa suuren epätietoisuuden aikaa johtuen kasvattajaseurojen osoittamasta epäluottamuksesta silloiseen yhteistyöhön liittyen. Tuon edellisen kappaleen ”selittelyosion” myötä myös itseltäni on jäänyt tämä osin tietämättömyyttäni ja osin vain yksinkertaisesti asioiden päälle vyöryessä viestimättä. Työryhmä, johon kuului edustus sekä FC Espoosta (valmennusjohtaja), että jokaisesta kasvattajaseurasta (toiminnanjohtajat tai puheenjohtajat) pilkkoi etenkin FC Espoon kilpatoiminnan sekä kasvattajaseurojen harrastetoiminnan suuntaviivat aiempaa selkeämmäksi. Ydinviesti työryhmän tuotoksestahan oli: FC Espoo keskittyy jatkossa vain ja ainoastaan toimimaan kasvattajaseurojensa kilpaseurana, kaikki muu valittu toiminta tukee tätä linjausta.  Samalla kasvattajaseurat sitoutuivat tehtyjen muutosten myötä tukemaan valittua linjausta niin operatiivisesti (johtoryhmätoiminta vakiintui osaksi toimintaa vuoden 2020 aikana) kuin osin myös taloudellisestikin. Tämä taloudellinen osa-alue voitiin nostaa uudella tavalla esiin, koska tarkoituksena oli konkreettisesti myös ei siirtää vaan ohjata FC Espoon silloiset United-joukkueet harrastamaan niille parempaan toimintaympäristöön kasvattajaseuroihin tämän kuluneen vuoden aikana.

 

Tätä taloudellista selkänojaa ja sen merkitystä ei alkuvuonna 2020 voi lainkaan väheksyä. Syyttämättä nyt mitään tahoa sen tarkemmin, totuus oli että FC Espoo seurana oli tehnyt merkittävät taloudelliset tappiot kahdella edellisellä tilikaudella 2018 sekä 2019. Näiden tappiollisten tilikausien takana oli ennen kaikkea edustusjoukkueiden hyvin tappiollinen toiminta, mutta vain niiden syyttäminen olisi liian helppo oikopolku. Myös seuratoiminnan peruspalikoissa oli melkoisia ns. tulovuotoja sekä huonosti johdettuja tapahtumia jotka tuottivat huonossa tapauksessa seuralle tuloksen sijaan pientä tappiota. FC Espoon hallitus uusiutui laajasti syksyllä 2019 ja sen ensimmäisenä tehtävänä oli uuden puheenjohtajansa Jari Virrankosken johdolla saada seura työryhmän tuotoksen mukaisesti ns. raiteilleen ja varsinkin taloudelliselta pohjalta paremmalle kurssille.

 

Henkilöstö FC Espoossa teki loppuvuodesta 2019 sekä alkuvuodesta 2020 kaiken sen mitä tilanteessa pystyi. Osin epävakaassa ja erittäin sekavassa seuraympäristössä, jossa moni teki ihan muuta kuin ydintehtävän mukaan kuuluisi. Hatunnosto tässä kohtaa koko silloiselle työntekijäporukalle, Pena, Petsku, Ellu, Miika, Joel ja Marko Johansson -joka keväällä siirtyi Hämeenlinnan suuntaan FC Espoon palveluksesta. Lisäksi vaikeassa tilanteessa pitää vielä erikseen kehua ja kiittää kahta oleellista tahoa, jotta FC Espoon toiminta alkuvuonna ylipäätään mahdollistui niinkin hyvin. Apuja tuli kasvattajaseurojen työntekijöiltä niin joukkuetoimintojen (A-juniorit, miehet) kuin tapahtumienkin järjestelyyn (talvisarja, leiritoiminnot) liittyen. Toiseksi FC Espoon joukkueiden toimihenkilöt osoittivat alkuvuonna jo heti, kuinka tärkeästä asiasta on kyse – apua ja yhteistyöhenkeä on ollut seuran suuntaan hienosti sekavahkossa tilanteessa.

 

Alkuvuodesta 2020 asioiden selvittäminen varsin perustasolla alkoi, ja voin kokemuksestani sanoa, että niitä eri asteisia sekavuuksia tai epäselvyyksiä oli varsin paljon. Lisäksi kun alkuvuoteen tuli mukaan tilitoimiston vaihto pitkäaikaisesta Espoon Urheilutilistä Finaxa Oy:n, niin muutosta, kaivamista, selvittämistä ja asioiden koontia riitti. Jälleen yhtään edeltäjääni sen enempää syytellen totean vain, ettei tietojen, tiedostojen, dokumenttien, salasanojen tai eri toimintamallien siirtyminen ollut kovin sujuvaa ja tästä varmuudella kärsivät osin kaikki seuran joukkueet alkuvuodesta. Juuri kun luulin että valo tunnelin päässä näkyi jo, sai vuosi ihan uuden, ei toivotun suunnan. FC Espoon hallitus toimi yhdessä työntekijöiden kanssa varsin linjakkaasti ja nopeasti, ja huomioiden alkuvuoden epävarman taloustilanteen oli selvää, että joudumme turvautumaan lomautuksiin henkilöstön osalta. Taas kerran kiitokset henkilökunnalle, joka otti tilanteen hienosti ja pyrki hoitamaan etävalmennuksen sillä pienellä työpanoksella niin hyvin kuin mahdollista. Itse ehdin myös jäädä toukokuussa aivan hetkeksi osa-aikaisesti lomautetuksi, kunnes alkoi häämöttää kesän kajastus ja mahdollisuus päästä taas jatkamaan harjoittelua joukkueurheilun perusyksikössä, joukkueessa.

 

Nyt tiedämme kaikesta niin paljon enemmän, eikä ole syytä kerrata kesän ja alkusyksyn tapahtumia vaan todeta vain, että olemme kaikki eläneet tilanteen mukaan. Toiminnanjohtajan painajainenhan tämä vuosi on luonnollisesti ollut ihan kaikilla mahdollisilla tavoilla, mutta en missään nimessä valita. Lajimme jalkapallo on tälläkin hetkellä joulukuussa hienossa tilanteessa, kun ylipäätään pystymme jatkamaan harjoittelua ulko-olosuhteissa. Pitkin vuotta olemme saaneet myös taloudellista tukea eri tahoilta (SPL, AVI, OKM, Kaupunki) ja onnistuneet myös yhdessä niissä tapahtumissa joita pystyimme kesä-syyskuu välisenä aikana lähes normaalisti erityisjärjestelyin järjestämään. Toki koko vuoden vaikutukset näkyvät edelleen ihan kaikessa, ja vieläkin loppuvuodesta tulee vastaan asioita joita olisi pitänyt jo alkuvuonna olla selkeyttämässä. Tätä kirjoittaessa on juuri tällä päivämäärällä selvinnyt hieman lisää pidennetyistä ohjeistuksista, joiden mukaan toiminta jatkuu junioreidenkin osalta ulko-olosuhteissa vielä alkuvuoden ensimmäiset päivät ainakin aikuisten pysyessä edelleen tauolla joukkue-toiminnasta.

 

Mitä tästä eteenpäin?

 

Tämä on kuitenkin kaikki pääosin nyt ollutta ja mennyttä. Vuosi on ollut raskas, mutta kieltämättä myös opettavainen. Omalta osalta lähes kaikki kalenterivuoden asiat ovat tulleet vastaan uudessa ympäristössä ensimmäistä kertaa ja opettelemista on riittänyt, joitain virheitäkin tullut tehtyä. FC Espoo lähtee vuoteen 2021 lähes kaikilta osin paljon paremmista lähtökohdista kuin edelliseen. Miesten joukkueen tippuminen kolmoseen loppuvuodesta oli toki urheilullinen takaisku, mutta yhdessä valmennusjohtajan ja hallituksen kanssa on tehty selkeät suunnitelmat siitä, että kyseessä on vain välivuosi kolmosessa ja nousu kakkoseen takaisin on seuran selkeä ja kirkas tavoite. Taloudellinen tilanne on vuoteen 2021 siirryttäessä vähintäänkin kohtalainen – toki tiedostamme jo tässä kohtaa että alkutalven tautitilanne on selkeä riskitekijä FC Espoossa monellakin osa-alueella kuten kaikissa urheiluseuroissa maan laajuisesti.

 

Meillä FC Espoolaisilla on nyt alkutekstin mukaisesti käsissämme selkeytetty kilpaseura, jonka toiminnan keskiössä on edelleen ja korostetusti pelaajakehitys. Seura joko toimii tai ei toimi kuitenkin vain ihmisten, erilaisten yksilöiden toiminnan kautta. Yhteistyö sen kaikessa merkityksessä on asia, mihin FC Espoo tulevan vuoden toiminnassaan nojaa kaikilla tavoin. Kasvattajaseurayhteistyö, valmennustiimien yhteistyö, yhteistyö joukkueiden välillä, seuran työntekijöiden välinen yhteistyö, hallituksen ja operatiivisen puolen yhteistyö. Vapaaehtoisten yhteistyö kaikissa muodoissaan. Vuonna 2021 FC Espoo jatkaa osana syksyllä 2019 aloitettua prosessia jossa haluamme edelleen olla vahvasti kehittämässä entistä parempaa seurayhteisöämme kokonaisuudessa. Hyötyjä puolin ja toisin on nähtävissä niin pienempien – kuin isompienkin kasvattajaseurojemme osalta yhdessä FC Espoon kanssa. Suunnitteilla on vaikka ja mitä mutta niistä sitten enemmän seuraavan vuoden puolella. Nyt on osaltani aika puhaltaa hetki ja palata virkistyneenä takaisin alkuvuodesta 2021.

 

Lopuksi vielä se kaikkein tärkein: Jalkapallo on maailman hienoin peli, ja vaikea vuosi 2020 ei ole tätä asiaa muuttanut millään tavalla - on kunnia olla osa sen Espoolaista yhteisöä kanssanne.

 

Hyvää joulun odotusta ja parempaa vuotta 2021 ihan kaikille!

 

-Mikko Taivassalo, FC Espoon toiminnanjohtaja