Miesten edustus talvilomalle

19.2.2017

Emil Kohon kuulumiset Atlantin toiselta puolelta

Miesten edustusjoukkue aloitti lauantaina viikon mittaisen talviloman. Seitsemän viikon harjoitusjakso päättyi lauantaina saunan lauteille. Päävalmentaja Kalle Vasse on tyytyväinen alkuvuoden tekemisen tasoon. "Olemme tietyllä tapaa jopa edellä viime vuotta" Vasse vertaa, mutta jatkaa samaan hengenvetoon, että töitä on edessä vielä paljon. Joukkueen pelaajasopimustilanne on myös päivittynyt, kun Kim Louhisto, Teemu Keisanen, Antti Numminen ja Aaro Vaitomaa jatkavat joukkueessa. Seuran A-junioreita viime kaudella edustanut, HJK:n kasvatti Jasin Assehnoun on myös liittynyt joukkueeseen 1+1vuoden sopimuksella. Sopimuksia on nyt kaiken kaikkiaan 26 kpl (22+4). Pyry Suonpään kuntouttamisjakso jatkuu edelleen.  "Haemme vielä ainakin yhtä tai kahta pelaajaa joukkueeseemme" Vasse summaa lopuksi.

 

Emil Kohon ura jatkuu Atlantin toisella puolella

Viime kaudeksi HJK:n organisaatiosta FC Espooseen siirtynyt Emil Koho seuraa Toni Ståhlin jalanjälkiä ja jatkaa uraansa yliopistojalkapallon parissa Yhdysvalloissa. Vuosina 2003–06 Sinisiä edustanut Ståhl pelasi opiskeluaikoinaan Connecticutin yliopiston joukkueessa ja debytoi MLS-sarjassa vuonna 2010.

19-vuotias Koho teki viime kaudella läpimurtonsa Kakkosen peleissä. Keskikentän keskustassa viihtyvä FC Kasiysi-kasvatti uurasti yhteensä 18 ottelussa, ja pelasi lähes jokaisessa niistä täydet minuutit. Vaikka mies itse on hyvin tyytyväinen sesonkiin, parannettavaakin löytyy.

– Tosi hyvät fiilikset jäi, oli onnistunut kausi. Toisaalta se oli myös opettavainen, tein kauden mittaan aika paljon virheitä, Koho pohtii.

Henkilökohtaisen menestyksen lisäksi Koho iloitsee joukkueen kiitettävästä sarjasijoituksesta. Kakkosen B-lohkon neljäs sija yllätti monet epäilijät – taakse jäivät muun muassa Klubi 04 sekä SalPa.

– Meillä oli todella hyvä joukkue ja valmennus- ja taustatiimi. Erittäin moni pelaaja pelasi hyvän kauden, sen takia onnistuimme mielestäni niin hyvin.

Tammikuun alkupuolella Virginiaan muuttanut Koho kertoo, että ensimmäiset viikot ovat lähteneet käyntiin mukavasti. Jalkapallon pelaamisen ohella psykologiaa opiskeleva nuorukainen toteaa saaneensa asiat nopeasti raiteilleen.

– Päiväni menevät siten, että olen pari tuntia luennolla aamuisin ja treenit alkavat kello 11. Usein harjoitusten jälkeen on vielä yksi luento tai menen itse kirjastoon. Illalla on sitten vapaata, mutta täällä on paljon tapahtumia, joiden parissa illat menevät.

Koho myöntää englanninkielisen opetuksen aiheuttaneen pieniä ongelmia, mutta painottaa, kuinka sujuvaa opiskelun ja urheilun yhdistäminen on. Sopeutumista on helpottanut HJK:ssa juniorina pelannut Elias Tamburini, joka on Kohon tiimitoveri Virginia Techin joukkueessa.

– Luennot ja treenit eivät mene koskaan päällekkäin, ja täällä saa apua kurssien valinnassa. Ei tarvitse huolehtia siitä, ettei molemmat onnistuisi, Koho kehuu.

– Elias on auttanut todella paljon. Pystyn kysymään häneltä kaikkea psykologiaan liittyen, ja on kiva jutella suomeksi välillä.

Yliopistojen jalkapallokausi alkaa vasta syksyllä, mutta harjoittelu sarjaa varten on jo kovassa vauhdissa. Alkukokemuksien perusteella Koho pystyy nimeämään muutamia eroavaisuuksia paikallisen sekä suomalaisen jalkapalloilun välillä.

– Futis on täällä fyysisempää ja nopeampaa. Kaikki pelaajat ovat todella hyvässä kunnossa, jaksavat juosta paljon. Siinä mielestäni ne suurimmat erot, taidollisesti täällä ei olla ainakaan yhtään Suomea edellä.

Ennen tosipelejä koulut menevät tauolle ja Koho palaa Suomeen toukokuun puolivälissä kolmen kuukauden kesäloman ajaksi. FC Espoolla on voimassa oleva sopimus Kohon kanssa. 

– Kesän jälkeen palaan taas tänne. Otan tyttöystäväni mukaan, sitten on kaikki hyvin, Koho päättää naurahtaen.