FC Espoon asialla - Marko Johansson etsii ja auttaa talentteja

12.2.2018


FC Espoo kuuluu Suomen suurimpiin seurayhteisöihin liikuttaen viikoittain tuhansia nuoria. Tässä juttusarjassa esittelemme seuran työntekijöitä, jotka ovat toiminnan takana.

Palloliiton liittohallitus teki kokouksessaan 14. elokuuta 2017 päätökset talenttivalmentajatukien jakamisesta. FC Espoo läpäisi hakukriteerit, ja Marko Johansson aloitti vuodenvaihteessa työt seurassa poikien nuoruusvaiheen talenttivalmentajana. 

Johansson on kotoisin Kaarinasta, ja pelasi aktiiviurallaan Turun seudun joukkueissa Kakkosta ja Kolmosta. Loukkaantumisiin päättyneiden pelivuosien jälkeen hän piti hieman taukoa jalkapallosta, kunnes aloitti valmentamisen kaudella 2003.

Kahdeksan vuotta myöhemmin hänelle tarjoutui tilaisuus siirtyä kokopäiväiseksi jalkapallovalmentajaksi, ja siitä asti mies on vaikuttanut muun muassa talenttivalmentajana FC Interissä, KTP:ssa ja viimeiseksi TPS:ssa. 

- Talenttivalmentaja tekee töitä seurayhteisön lahjakkaimpien ja motivoituneimpien yksilöiden kanssa. Minun tehtäväni on auttaa niitä pelaajia, joilla on tietynlainen pohja ja palo mennä eteenpäin. Ryhmissäni on 1-8 pelaajaa: saatan siis joskus työskennellä kahdestaan yhden pelaajan kanssa. Luonnollisesti toimin myös osana kilpajoukkueiden valmennustiimejä talenttivalmentajan roolissa, Johansson kertoo.

- Olen tiiviissä yhteistyössä poikien aluevalmentajien kanssa, ja Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen on toinen esimieheni. Raportoin liitolle tekemisistäni sekä seuran tilanteesta.

Nuoremmissa pelaajissa ryhmäkoot ovat usein isommasta päästä. Johansson muistuttaa, että nuorempien lasten kanssa tulee olla tarkka, ettei lapsi mene lukkoon liiallisen informaation takia. Varttuneemmat pelaajat omaksuvat paremmin spesifistä harjoittelua. 

Espoolainen jalkapalloilu ei ole Johanssonille täysin vierasta, sillä hän on toiminut aiemmin Uudenmaan piirissä valmentajana. Vaikkei Johansson ole ehtinyt toimia montaa viikkoa FC Espoossa, hänelle on tullut selkeä kuva seuran toiminnasta.

- Iso syy tulla FC Espooseen oli se, että täällä on satsattu hienosti junioritoimintaan ja tehty pitkäjänteisesti työtä kehittymisen eteen. Täällä pelaajilla on hyvät mahdollisuudet kehittyä. 

Millä eväillä huipulle?

Laadukas toiminta omassa joukkueessa, tekninen suoritustaito, kuten potkutekniikka, sekä henkilökohtainen pelikäsitys: näillä pääsee Johanssonin mukaan pitkälle, mutta tärkeintä on oma halu ja motivaatio. 

- Pelaajalla tulisi olla selvä palo kovaksi futariksi, ja hänen tulisi olla valmis tekemään uhrauksia sen eteen. Jos näitä ominaisuuksia ei ole, se on okei: hän on yhä loistava persoona, mutta on valinnut toisen tien.

Intohimoa löytyy ainakin mieheltä itseltään, sen todistaa jokapäiväinen reissaaminen Kaarinasta Espooseen ja takaisin.

- Olisin voinut myös jatkaa valmentamista Turun seudulla, joita minulle tarjottiin. Tämä ympäristö ja taustaryhmämme FC Espoossa vaikutti todella paljon päätökseeni. Sen takia jaksaa matkata!