FC Espoon asialla – Jukka Haarala auttaa välttämään vammat

8.3.2018


FC Espoo kuuluu Suomen suurimpiin seurayhteisöihin liikuttaen viikoittain tuhansia nuoria. Tässä juttusarjassa esittelemme seuran työntekijöitä, jotka ovat toiminnan takana.

PK-35:n nappulaliigassa jalkapallouransa aloittanut Jukka Haarala aloitti työnsä FC Espoon fysioterapeuttina huhtikuussa 2016. Myös HJK:ssa ja MPS:ssa palloillut mies on nykyään tuttu kasvo seuran kaikenikäisille pelaajille.

Haarala valmistui fysioterapeutiksi tammikuussa 2013. Vaikka miehellä oli vankka jalkapallotausta, hän ei hankkinut ammattia toimiakseen urheilun parissa: ennen saapumistaan FC Espooseen Haarala työskenteli fysioterapeuttina vastaanottotyössä.

- Fysioakatemiasta tarjottiin minulle mahdollisuutta työskennellä jalkapalloseurassa täysipäiväisesti. Se kiinnosti, ja tässä on mukavasti pari vuotta mennyt.

Näiden kahden vuoden aikana Haarala on huomannut positiivista kehitystä kasvuikäisten jalkapalloilijoiden parissa. Hankalammat loukkaantumiset, kuten alaselän rasitusmurtumat, ovat vähentyneet selvästi. Sellaisia esiintyy vielä välillä, mutta suunta on oikea.

- Olemme tehneet paljon yhteistyötä lajivalmentajien kanssa. Seuralla on selkeä linja kasvuikäisten kanssa: kolmet lajitreenit sekä yksi fyysinen harjoitus viikossa ja peli. Järkevällä harjoitus- ja pelirytmillä on hyvin merkittävä rooli rasitusperäisten vammojen ehkäisyssä. Lisäksi säännöllinen työ kentällä urheilijoiden kanssa on se, millä saadaan vaikuttavuutta, Haarala toteaa.

- Tähän kauteen mennessä on hahmottunut se runko ja polku, miten FC Espoon pelaaja kulkee 12-vuotiaasta aina aikuisuuteen. Sitä viilataan toki jatkuvasti. On tärkeää tietää, mitä nimenomaan jalkapalloilijan fyysisen harjoittelun tulisi olla. Suorituskyvyn edistäminen kentällä sekä loukkaantumisten ennaltaehkäiseminen kulkevat käsi kädessä.

Vuodenvaihteessa FC Espoon fysiotiimiin liittyi myös Eero Isotalo. Haarala kehuu, että Isotalo on ammattitaidollaan tuonut paljon lisäarvoa toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen.

- Eeron aloittamisen myötä Espoon pelaajille kyetään tarjoamaan entistä enemmän yksilöllistä ohjausta loukkaantumisten kuntouttamisessa sekä huipulle tähtäävään yksilöharjoittelun toteuttamisessa.

Kasvattajaseurojen yhteisharjoituksessa Haarala on päässyt kerran viikossa ohjaamaan tulevia FC Espoon pelaajia ja yhteistyötä kannattaa hänen mielestä jatkossa tiivistää entisestään. Hänellä on oiva vinkki, joka pätee niin aloitteleviin nappuloihin kuin jalkapalloon panostaviin nuoriinkin.

- Liikuntaa saisi olla todella paljon, ja jotta sitä harrastaisi paljon, sen olisi syytä olla mielekästä. Suosittelen panostamaan siihen, mistä tykkää. Silloinhan sitä tekee myös parhaalla mahdollisella tavalla, Haarala muistuttaa.

- Jalkapalloilijoitakin on erilaisia: jotkut ovat aamusta iltaan pallon kanssa, jotkut pitävät pihapeleistä ja jotkut harrastavat useampaa lajia. Iso määrä monipuolista liikuntaa lapsuudessa ja nuoruudessa antaa hyviä edellytyksiä urheilijalle elämässä.