FC Lahti United joukkue viidenneksi kovatasoisessa Grabka 2018- turnauksessa

12.6.2018

Turnauksen puitteet olivat Puolassa kohdillaan Wisła Krakówan kotistadionilla
Turnauksen puitteet olivat Puolassa kohdillaan Wisła Krakówan kotistadionilla
FC Espoo edusti turnauksessa vahvasti!
FC Espoo edusti turnauksessa vahvasti!

FC Espoon pelaajia ja valmennusta oli vahvasti mukana viikonloppuna FC Lahti United joukkueen turnauksessa Puolan Krakovassa. Kansainvälisessä Grabka 2018 -turnauksessa nähtiin vahva edustus Itä-Euroopan maiden joukkueista sekä muun muassa Benfica Portugalista. Turnauksen voittoon ylsi lopulta Lahti Unitedinkin mitalipeleistä ulos jättänyt Lokomotiva Zagreb.

Lahti United -joukkueen vetovastuu oli tässä turnauksessa FC Espoon nimissä ja tuota tehtävää hoitivat P06-joukkueemme Oskari Kujanen sekä seuran talenttivalmentaja Marko Johansson. Kahdestatoista kenttäpelaajasta ja kahdesta maalivahdista koostuneessa ryhmässä oli mukana neljä FC Espoon pelaajaa.

Kansainväliseen tapaan turnauksessa pelattiin 25 minuutin mittaisia otteluita, joten maalipaikkojen luominen ja niiden hyödyntäminen korostui. Viiden joukkueen alkulohkossa Lahti United sijoittui lopulta toiseksi edeten mitalipeleihin. Paineen alla joukkue osoitti venymiskykyään: kahdesta ensimmäisestä ottelusta oli alla maaliton tasapeli, ja kolmannessa ottelussa pojat onnistuivat kääntämään 0-1-tappioasemasta 2-1-voiton, joka oli jatkohaaveiden kannalta elintärkeä.

Lohkon kakkossija tarkoitti jatkopeliä pääsystä kahdeksan parhaan joukkoon. Neljännesvälierässä Lahti United kaatoi Valko-Venäjän suurseura BATE Borisovin luvuin 2-0. Seuraavaksi vastaan asettui turnauksen loppujen lopuksi voittanut Lokomotiva ja pienestä oli kiinni pääsy mitalipeleihinkin: pari minuuttia ennen loppua kolahti kroatialaisten maalin ylärimassa. Lahti United taipui turnauksen mestareille vasta rangaistuspotkukilpailussa. Seuraavista sijoitusotteluista joukkue poistui kentältä voittajana, ja näin turnauksesta irtosi kunnioitettava viides sija.

Paras esitys Lahti United joukkueilta

Talenttivalmentajamme Johansson on ehtinyt nähdä jo kolme kansainvälistä turnausta Lahti United -joukkueiden kanssa tämän kevään ja kesän aikana. Hänen mukaan viimeisin esitys nuorimmalta ikäluokalta oli kaikista nyt nähdyistä turnauksista vahvin. Kansainvälisten pelien tempossa tai fyysisyydessä pärjäämisessä ei miehen mukaan ollut ongelmia. Joukkue esiintyi pelillisesti erinomaisesti jokaisessa ottelussa, pystyen jopa hallitsemaan niiden kulkua kovia kansainvälisiä vastustajia vastaan. Omien pelaajiemme esiintymisestä turnauksessa Johansson oli erittäin mielissään.

Ainoastaan Lokomotivan paremmuuden Johansson tunnustaa erityisesti erinomaisen yksilöosaamisen kautta. Joukkueen pelaajien teknisten suoritusten varmuus oli turnauksessa askeleen verran muita edellä.

Huomionarvoista on myös se, että siinä missä turnauksen vastustajat ovat yhdessä harjoittelevia joukkueita, oli Lahti Unitedilla alla ainoastaan yhdet harjoitukset ennen otteluiden alkua. Johansson jakaakin myös suuret kiitokset penkin päässä hänen kanssaan toimineelle Kujaselle: 

- Oskarin kronologinen opetus ja asioiden vaiheittainen eteenpäin vieminen joukkuepelaamisessa teki itseeni suuren vaikutuksen. Tämän johdosta joukkueemme pelaaminen kehittyi läpi turnauksen. Poikien pelaamisesta ei huomannut lainkaan, etteivät he olisi harjoitelleet yhdessä.

Kokonaisuutena Johansson näkee Lahti United -toiminnan erinomaiseksi osaksi FC Espoon toimintaa, jolla pystytään takaamaan kovia kansainvälisiä turnauksia huippuyksilöille - kuitenkin niin, että oman joukkueen viikoittainen tekeminen ei häiriinny. Johansson kertoo reissulta tulleen jo nyt kaksi kutsua vastaavanlaisiin turnauksiin tulevaisuudessa. 

- Euroopan huipulla tekeminen on kiinni menestyksestä, ja tämän yhteistyön kautta pääsemme osallistumaan turnauksiin, joissa kilpailu on takuuvarmasti kovaa ja menestys ratkaisee. 

- Tämän esityksen myötä tulee aivan varmasti hienoja mahdollisuuksia jatkossa, mutta on hyvä tiedostaa, että jokainen turnaus on uusi näytönpaikka tulevia turnauksia ajatellen.

Seuraavan kerran FC Lahti United kokoontuu P06-ikäluokan osalta syyskuussa järjestettävään HJK Cupiin.