Saku Ylätupa toimii Minihuuhkajien kapellimestarina U19-kisoissa

16.7.2018


Suomen pelit alkavat tänään maanantaina, kun vastaan astelee Italia.

Leppävaaran Pallossa uransa aloittanut ja sittemmin FC Espooseen matkaansa jatkanut Saku Ylätupa siirtyi viime kesänä hollantilaisen suurseuran AFC Ajaxin organisaatioon. Elokuussa 19 vuotta täyttävä taituri kuvailee ensimmäistä kauttaan maineikkaassa akatemiassa onnistuneeksi. Hän pääsi treenaamaan monesti edustuksen kanssa kevään aikana.

Ajaxin edustusjoukkue on sekoitus kokemusta sekä nuorta voimaa: esimerkiksi hyökkäysosastolta löytyy huippulahjakkuuksien lisäksi monessa suurseurassa pelannut konkari Klaas-Jan Huntelaar.

Toinen Ajax-ikoni, pari vuotta sitten uransa päättänyt John Heitinga, löytyy Ylätuvan U19-joukkueen penkin päästä. Entisen maajoukkuetopparin suojatteja on päässyt kauden mittaan myös edustuksen kokoonpanoon.

Hyvin sujuneiden U19-sarjan pelien lisäksi Ylätupa on saanut kokemusta UEFA Youth Leaguessa. Ylätupa onnistui maalinteossa ja syötti kaksi osumaa tukholmalaista Hammarbya vastaan. Ajaxin tie nousi pystyyn kilpailun kolmannella kierroksella, kun pariisilaisjätti PSG kaatoi joukkueen rangaistuspotkuilla.

Kotikisat kesän kohokohtana

Vaasa ja Seinäjoki isännöivät seuraavan parin viikon ajan alle 19-vuotiaiden EM-kisoja. Ylätupa on ollut Minihuuhkajien avainpelaajia tosipeleihin valmistavissa harjoitusotteluissa, ja hänelle voi odottaa isoa roolia Suomen avauskokoonpanossa. Nuorukainen pelasi 88 minuuttia kenraaliharjoituksessa, kun Turkki kaatui luvuin 2-0.

RoPS-ajoilta Ylätuvalle tutuksi tullut Juha Malinen hyppäsi maajoukkueen puikkoihin keväällä ja pyrkii johtamaan suojattinsa menestykseen kovatasoisessa turnauksessa. Suomen kanssa A-lohkoon arvottiin Portugali, Norja ja Italia. B-lohkossa pelaavat Turkki, Ukraina, Ranska ja Englanti.

- Hyvin odottavat fiilikset kisoista. Suurmaiden lisäksi muutama yllättävä maa pääsi kisoihin. Odotan paljon yleisöä meidän tueksemme, tiukkoja matseja, ja miksen myös mitalipelejä, Ylätupa toteaa.

Yksi yllättäjämaista on Norja, joka jätti Saksan rannalle kisoista. Suomi lähtee kisoihin haastajan asemasta, mutta Ylätupa ja kumppanit ovat valmiina yllättämään jalkapallomaailman.

Seurayhteisöämme edustaa kisoissa myös Suomen maajoukkueen fysioterapeutti Tero Malinen, jolla on vahva Kasiysi- ja FC Espoo -tausta.

Suomen otteluohjelma alkulohkossa:
Ma 16.7. 20.00 Suomi - Italia, Vaasa 
To 19.7. 18.30 Suomi - Norja, Seinäjoki 
Su 22.7. 18.30 Portugali - Suomi, Vaasa

Yle välittää kisat sekä TV2:ssa että Yle Areenassa. Illan Italia-ottelua voi seurata kello 19.45 lähtien.