Uusi valmennusjohtaja Antti Pehkonen haluaa Sinisen kehittävän fiksuja futareita

3.9.2018


Pehkonen aloittaa työnsä FC Espoossa tänään 3. syyskuuta.

 

FC Espoon valmennusjohtajana vuodesta 2013 työskennellyt Tommi Laitila sai mainion seuraajan, kun 36-vuotias Antti Pehkonen nimitettiin tehtävään elokuun alkupuolella. Pehkonen on toiminut kuluneen vuosikymmenen aikana valmennuspäällikkönä, mutta ennen kentän laidalle siirtymistään hän loi komean uran viheriöillä.

Oulussa varttunut ”Pena” kertoo, että hän harjoitteli jo juniorina ahkerasti niin treeneissä kuin itsenäisesti ennen koulupäiviä. Kuudennella luokalla hän hoksasi, ettei pärjännyt piirijoukkueessa vuoden vanhempien kanssa – tällöin todellinen harjoitteluvimma syttyi.

Vuodet vierivät, ja B-pojissa Penan edustama Oulun Luistinseura voitti ikäluokan SM-kultaa. Tästä seurasi siirtyminen miesten peleihin 17-vuotiaana, ja muutamaa vuotta myöhemmin muutto Lahteen.

– Valmentaminen kiinnosti jo silloin. Aloitin opinnot liikunnanohjaajana Lahdessa, koska siellä oli liigaporukka. Soittelin FC Lahden päävalmentajalle Harri Kampmanille, ja minulle luvattiin kahdet treenit, Pena kertoo.

– Sain sopimuksen, ja vietin siellä useamman vuoden silloisen tyttöystäväni ja nykyisen vaimoni kanssa. Se oli kuin jalkapallokorkeakoulu, kun pelasin huippuvalmentajien alaisuudessa ja opiskelin samalla liikunta-alalla. 

Pena edusti FC Lahtea 52 pääsarjaottelussa, kunnes hän palasi kotiin Ouluun kaudeksi 2007. Puolustajan entinen seura AC Oulu nousi tällöin ensimmäistä kertaa Veikkausliigaan. Hän sai sata liigapeliä täyteen ”Laivastonsinisissä” ja kantoi kapteeninnauhaa kausina 2008–2010.

Kun pelaajaura AC Oulussa päättyi, oli luvassa uusia haasteita jalkapallon parissa. Penan kasvattajaseura OLS pestasi miehen valmennuspäällikökseen, ja ympyrä sulkeutui.

– Luulin sitä helpommaksi hommaksi, mutta resurssit olivat pienet ja haasteita riitti. Olin ainoa vakituinen työntekijä, ja meillä oli tuhatkunta junnua. Päivät oli pitkiä. Lopulta saimme seuraan yhteistä linjaa ja suunnitelmallisuutta. Sami Hyypiä Akatemian toiminta tuuppasi meitä hyvin eteenpäin ja kun lähdin vuoden 2016 lopussa päätoimisia työntekijöitä oli jo kuusi, Pena toteaa.

– Jälkeenpäin ajatellen sain kaikkea muuta kuin keskittyä olennaiseen. Vuosikymmenen alussa aika harvalla seuralla oli minkäänlaista linjaa, mutta onneksi asiat ovat kehittyneet.

Innolla kohti uusia tuulia

Seitsemän vuotta kestäneen OLS-pestin jälkeen Pena toimi Tervareiden valmennuspäällikkönä sekä AC Oulun edustusjoukkueen apuvalmentajana, kunnes hyppäsi Laitilan saappaisiin. Työt FC Espoossa hän aloittaa hyvillä mielin. 

– Seurasta en etukäteen tiennyt paljoakaan, mutta minulle selvisi nopeasti, että kyseessä on kilpajalkapalloon intohimoisesti panostava ja eteenpäin pyrkivä seura, jolla on jo konkreettisia näyttöjä pelaajakehityksen tuloksista. Myös hakuprosessi tehtävään teki minuun vaikutuksen ja vahvisti entisestään haluani liittyä tähän yhteisöön, Pena kertoo.

– Haluan edelleen kehittyä jalkapallojohtamisen ja valmentamisen suhteen, joten nyt oli hyvä hetki siirtyä uusiin haasteisiin tutuksi tulleen ympäristön ulkopuolelle. Tärkeimpänä asiana uudessa tehtävässäni koen ehdottomasti laadun lisäämisen pelaajien päivittäiseen arkeen. 

Hän tarkoittaa tällä käytännössä valmentajien sparraamista ja auttamista yhteisesti päätettyjen linjausten ja toimintatapojen mukaan. Hän uskoo pystyvänsä omalla osaamisellaan ja kokemuksellaan tuomaan koko seurayhteisöön merkittävän panoksen, erityisesti pelaajakehitystä silmällä pitäen.

Mutta millaisia pelaajia mies haluaa Sinisen kehittävän?

– Fiksuja pelaajia. Ylivoimaisesti tärkeintä on pelaajan luonne ja intohimo lajia kohtaan. Siitä yhdistelmästä syntyy parhaat pelaajat, sitten vasta tulee osaaminen kentällä. Kokonaisuus ratkaisee, mutta näitä kahta ominaisuutta toivon mahdollisimman monelle.

Tervetuloa FC Espooseen, Pena