Sinisten vuosien varrelta: C-pojat pääsivät nostamaan Helsinki Cupin kannua kesällä 2011

5.7.2019


Juttusarjassa muistellaan FC Espoon 30-vuotista historiaa.

FC Espoon joukkueet ovat pelanneet 15 kertaa Helsinki Cupin finaalissa, ja poistuneet kentältä voittajana viidesti (P13, 2000; T-17, 2004; T19, 2004; P15, 2011 ja T-18 2014). Kysyimme C-poikien kahdeksan vuoden takaisen mestaruusjoukkueen valmentajan Matti Kivisen muistoja.

Kivinen tuli FC Espooseen syksyllä 2010 ja otti valmennettavakseen C-juniorit yhdessä Matti Ketolan kanssa. Ketola valmensi aiemmin Kasiysin 1996 syntyneitä poikia, joista muodostuikin FC Espoon runko.

Joukkue voitti kaudella sekä Helsinki Cupin että Etelä-Länsi -liigan. Vaikka C-poikien sesonki oli suuri menestys, se ei ollut pelkkää juhlaa.

Ennen Helsinki Cupia joukkue putosi katkerasti Suomen Nike Premier Cupista, kun lopputurnauspaikka jäi yhden maalin päähän. Kokemus kasvatti pelaajien sekä valmennuksen nälkää pärjätä Helsinki Cupissa sekä Etelä-Länsi -liigassa.

Rangaistuspotkukilpailujen kautta kultaan

Kivinen muistaa Helsinki Cupiin valmistautumisesta erityisesti yhden päivän, jonka joukkue vietti Solvallassa.

- Se päivä selkeytti paljon puolustustyöskentelyämme. Se antoi hyvän pohjan tekemisellemme turnaukseen, ja joukkuehenki kasvoi, kun saunoimme, grillasimme makkaraa sekä teimme pellehyppyjä.

Valmistautuminen oli onnistunut ainakin tulosten valossa, sillä joukkue voitti alkulohkonsa neljä ensimmäistä ottelua päästämättä maaliakaan. Vastukset eivät olleet heikoimmasta päästä, sillä Sininen kaatoi sekä FC Honka Akatemian että usean poikamaajoukkuepelaajan edustaman PKKU:n.

Lohkopelien jälkeen brasilialainen Colegio Batista kaatui selvästi, mutta FC Espoon tie oli nousta pystyyn puolivälierissä HJK Cityä vastaan. Sininen tasoitti loppuhetkillä ja vei voiton pilkuilla - maukkainta voitossa oli se, että nimenomaan HJK oli tiputtanut joukkueen Nike Premier Cupista.

- Olin ostanut pojille valmiiksi muumitikkarit lohdutukseksi, jos pelistä olisi tullut tappio. Dramaattisen voiton jälkeen pääsimme herkuttelemaan vesisateessa eri syystä, Kivinen muistelee.

Välierissä HyPS ei pystynyt horjuttamaan FC Espoota, ja finaalissa vastaan asettui saksalainen JFC Neu-Anspach. Ratkaisua jouduttiin jälleen hakemaan rangaistuspotkuilta, kun varsinainen peliaika päättyi lukemiin 1-1. Sininen vei pidemmän korren, ja voitonjuhlat alkoivat.

- Oli hieno fiilis katsoa vielä jälkikäteen tv-kuvia ottelusta sekä siitä, kun jätkät juoksivat ympäri kenttää pelin ratkettua, Kivinen sanoo.

- Kun muistelen joukkuettamme, tulee mieleen tämän kevään Leijonat. Emme varmasti olleet taitavin joukkue, mutta menimme Helsinki Cupissa kultaan saakka. Emme olleet ehtineet harjoitella ja pelata yhdessä vuosikausien ajan kuten muut joukkueet, mutta kypsyimme paljon lyhyessä ajassa. Meistä todellakin tuli joukkue.