Sinisten vuosien varrelta: futsallegenda Panu Autio koki ikimuistoisia hetkiä FC Espoossa

11.8.2019Juttusarjassa muistellaan FC Espoon 30-vuotista historiaa.

Panu Autio tunnetaan Suomen kaikkien aikojen futsalpelaajana, mutta mies on mättänyt maaleja myös viheriöiden puolella. Autio edusti FC Espoota kaudet 2001-2006, ja oli tärkeä osa joukkuetta, joka taisteli kausi toisensa perään Kakkosen kärkipaikoista. 

- Pelasin teinivuosina futista ja lätkää. Päätin Bluesin C-juniorikauden päätteeksi, että panostan mielummin futikseen. Siirryin silloin EsPa:sta FC Espooseen, 34-vuotias Autio muistelee.

Autio aloitti FC Espoo -uransa B-junioreiden kakkosjoukkueessa Boris Wistuban alaisuudessa. Hän nousi nopeasti ikäluokan edustusjoukkueeseen, jota luotsasi Rami Luomanpää.

- Pelasimme seuraavalla kaudella SM-sarjaa. Meillä oli aika kova jengi Kotkassa, kun varmistimme sarjapaikan - mukana oli Vesalan Tommia, Puustisen Jamia ja muita, jotka olivat pelanneet jo miesten mukana.

Autio nousi edustuksen rinkiin samalla kaudella. Sininen voitti lohkonsa ylivoimaisesti, ja pääsi nousukarsintaan Warkaus JK:ta vastaan. WJK vei pidemmän korren yhteislukemin 2-1, ja Autio debytoi jälkimmäisessä osaottelussa. Hän teki myös ottelun ainoan maalin, mutta se ei riittänyt yhteismaaleissa.

Sininen sai nousukarsinnan toisessa vaiheessa vastaansa HIFK:n, ja paikka Ykkösessä jäi kirvelevän lähelle. Vantaalla pelattu ensimmäinen osa päättyi lukemiin 3-3, ja HIFK säilytti sarjapaikkansa vierasmaalisäännön turvin, kun Helsingissä päädyttiin 2-2-numeroihin.

- Tommi (Vesala) pääsi lopussa kentälle ja onnistuikin maalinteossa. Hän lähti tuulettamaan maalia raivoisasti ja oli viimeinen ihminen Bolliksella, joka huomasi, että maali oli hylätty paitsiona. Kaikki muut pelaajat sekä reilu tuhatkunta katsojaa olivat tajunneet sen, kun Tommi vielä juoksi ympäri kenttää.

Kovatasoisia vieraita Englannista

Autio edusti Sinistä myös kaudet 2003-2006, ja vuosien varrelle mahtui hienoja kokemuksia. Yksi ikimuistoisimmista otteluista pelattiin Töölön Pallokentällä, kun Keith Armstrong järjesti Leicester Cityn Suomeen.

Championship-kauteen valmistautuneessa vierasjoukkueessa pelasi muun muassa Englannin sarjojen maalitykki Dion Dublin sekä Pohjois-Irlannin maajoukkuelegenda Keith Gillespie. Leicester City vei lopulta selvän 3-0-voiton.  

- Se oli siisti matsi ja ylipäätään hieno kausi. Meitä kutsuttiin "Erkan ammattilaisiksi", koska (päävalmentaja) Erkka V. Lehtola halusi opettaa meitä treenaamaan kuin ammattilaiset. Kun pelaajamme siirtyivät eteenpäin, se ei jäänyt ainakaan siitä kiinni, ettemme olisi tottuneet ammattimaiseen toimintaan. 

Moni joukkueen nuorukainen pelasi myöhemmin Veikkausliigaa, ja Puustinen, Toni StåhlPaulus Arajuuri sekä Kristian Kojola pääsivät aina ulkomaille asti. Aution jalkapalloura jatkui FC Espoon jälkeen FC Hämeenlinnassa, Atlantis FC:ssä sekä SoVo:ssa, kunnes hän siirtyi elokuussa 2010 espanjalaiseen ElPozo Ciudad de Murciaan.

Hänestä tuli Suomen kaikkien aikojen ensimmäinen ulkomailla pelaava futsalammattilainen. Tie on sittemmin vienyt Venäjälle, ja Autio on paukuttanut runsaasti maaleja maajoukkueessa. 

Lajilegenda pelaa yhä maajoukkueessa sekä espoolaisen GFT:n riveissä ja tekee töitä Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkönä. Työhön kuuluu muun muassa pukukoppivierailut, jollaisten yhteydessä hän palaa vuosittain vanhalle kotistadionilleen Leppävaaraan.

Juttua korjattu: Keith Armstrong järjesti Leicester Cityn Suomeenl, ei Erkka V. Lehtola.