Sinisten vuosien varrelta: naisten edustus juhli SM-hopeaa kaudella 2005

4.9.2019

Kauden 2005 päätöskierroksen jälkeinen bussimatka sujui mukavissa tunnelmissa.
Kauden 2005 päätöskierroksen jälkeinen bussimatka sujui mukavissa tunnelmissa.

Juttusarjassa muistellaan FC Espoon 30-vuotista historiaa.

FC Espoon seurahistorian kirkkain mitali aikuisten sarjoista on 14 vuoden takaa. Tällöin Timo Lounion luotsaama naisten edustus venyi upeasti SM-sarjan hopealle dramaattisen päätöskierroksen jälkeen.

Edustus jäi neljän pisteen päähän mestarijoukkue HJK:sta ja ohitti FC Unitedin loppumetreillä, kun pietarsaarelaiset jäivät viimeisessä ottelussaan tasapeliin FC Espoon voitettua omansa. Kaikkiaan Sinisen saldo oli 13 voittoa, kaksi tasapeliä ja kolme tappiota maalierolla 51-14.  

Mitali ei tullu suurena yllätyksenä, sillä edelliskaudella Sininen oli sijoittunut pronssille, vuotta aiemmin neljänneksi ja sitä edellisellä kaudella viidenneksi. Edustuksen huippuvuosien maalitykki Daniela Tjeder muistaa menestyksekkäät kaudet elävästi.

- Minulla on FC Espoosta superhyviä muistoja. Se oli urani parasta aikaa. Meitä B-tyttöjä nousi iso porukka edustukseen, ja koko joukkue oli hyvin kunnianhimoinen. Siinä jengissä oli aivan oma fiiliksensä - olimme kuin yhtä perhettä.

FC Espoosta A-maajoukkueeseen ja ulkomaan kentille

Tjeder edusti FC Espoota kaudet 1999-2005. Hän juhli kaudella 2003 pääsarjan maalipörssin voittoa 15 osumallaan. Maalimäärä oli sama kuin kaudella 2002, jolloin hän teki todellisen läpimurtonsa SM-sarjan huipulle vain 17 vuoden iässä.

- Kaudella 2003 en pystynyt iloitsemaan maalikuningattaruudesta niin paljon, koska jäimme niukasti neljännelle sijalle. Se harmitti, mutta onneksi saimme korjattua asian seuraavalla kaudella. 

Kausi 2005 oli Tjederille SM-hopean lisäksi unohtamaton siksi, että hän pääsi debytoimaan A-maajoukkueessa. Naisten EM-kisajoukkueeseen, joka eteni aina välieriin asti, valittiin FC Espoosta kolme pelaajaa: Heidi Ahonen, Terhi Uusi-Luomalahti ja Linda Lindqvist.  

SM-sarjassa Tjederin maalisaldo jäi viiteen, mutta hän ehtikin pelata Suomessa vain elokuuhun asti ennen lähtöään yliopistosarjaan Yhdysvaltoihin. 

Tjeder oli rapakon toisella puolella myös silloin, kun naisten edustuksen kausi oli saada todellisen kruunun lokakuussa Suomen Cupin finaalissa. FC United voitti tuolloin loppuottelun niukasti 1-0. FC Espoon B-tytöt pelasivat samana päivänä cupin pikkufinaalissa, mutta kärsivät tappion PuiU:lle rangaistuspotkuilla.  

Vielä riittää unelmia

Tjederin tie vei yhdysvalloista espanjalaiseen Levante UD:hen. Kesällä 2006 hän siirtyi hallitsevan mestarin HJK:n riveihin, jossa hän pääsi juhlimaan muun muassa kolmea cup-mestaruutta. Hienon jalkapallouran ohella Tjeder on loistanut myös futsalparketeilla. 

Tjeder teki historiaa marraskuussa 2017, kun hänestä tuli ensimmäinen naispelaaja, joka on edustanut Suomea A-maajoukkuetasolla sekä jalkapallossa että futsalissa.

Hän edustaa yhä futsalmaajoukkuetta ja pelaa seuratasolla espoolaisessa Golden Futsal Teamissa. Liigakausi potkaistaan käyntiin lokakuussa, ja GFT lähtee kauteen hallitsevana mestarina.

- Hyvillä fiiliksillä lähdetään kauteen. Lähdemme puolustamaan SM-kultaa, ja maajoukkuetoiminta tuo kauteen lisämausteensa. Toivottavasti pysyn ehjänä, Tjeder toteaa.

- Unelmani olisi vielä pelata futsalin arvokisoissa. Olimme viime karsinnoissa lähellä EM-kisapaikkaa, mutta seuraavissa kisoissa olisi hienoa pelata.

Danielan terveiset seuralle: "FC Espoo on upea seura, josta minulla on pelkästään hyviä muistoja. Toivottavasti FC Espoo nähdään vielä naisten pääsarjatasolla!"