Harri Ketonen – futismies Sinisellä sydämellä

22.9.2019


Erotuomari viheltää kolmesti pilliin, ja miesten edustusjoukkueen voitonjuhlat alkavat Leppävaarassa. Ilves/2 on juuri kaatunut Kakkosen B-lohkon kärkipään kamppailussa, ja Hittiputki raikuu, mutta huoltajien urakka ei ole ohi. Edessä on vielä sitä ”näkymätöntä työtä”, joka nostetaan oikeaan arvoon aivan liian harvoin.

Huoltajan tehtävät ovat joukkueille erittäin tärkeitä, mutta Harri Ketonen merkitsee miesten edustukselle paljon muutakin. Hän on toiminut myös joukkueen bussikuskina, varainkerääjänä sekä päävalmentaja Ilir Zenelin mentorina, kuten luotsi itse sanoo.  

Lähes 20 vuotta huoltohommia

Harrin ja FC Espoon yhteinen tarina alkoi syksyllä 2010, kun hänen Topi-poikansa siirtyi EBK:sta FC Espooseen. Harri oli toiminut Topin joukkueiden taustajoukoissa jo vuodesta 2002 ja hän ryhtyi huoltajaksi myös uudessa seurassa.

Autoalalla työskentelevä Harri toimi jo tuolloin joukkueen bussikuskina. C-pojat pelasivat kaudella 2011 Etelä-Länsi -liigaa – ja juhlivat lopulta sarjan voittoa – joten kilometrejä kertyi ympäri maakuntia matkatessa.

Kausi 2017 jäi Topin viimeiseksi FC Espoossa, mutta Harri on jatkanut seurassa. Matkan varrella on sattunut kaikenlaista – yhdellä A-juniorien Porin pelireissulla hän toimi sekä bussikuskina, huoltajana että päävalmentajana erikoisten sattumien johdosta.

– Futis on vienyt mennessään. Hienointa on ollut nähdä se, kuinka nuoret kehittyvät, ja kuinka joukkueet menevät eteenpäin. On hienoa päästä katsomaan sitä läheltä, Harri toteaa.

– Viimeisen neljän vuoden aikana on myös ollut todella antoisaa työskennellä Ilirin kaltaisen huippuvalmentajan kanssa. Keskustelemme paljon futiksesta, niin omasta joukkueestamme kuin esimerkiksi Valioliigastakin.

Myönteisten asioiden lisäksi Harri on myös nähnyt viime vuosina läheltä, millaisten haasteiden parissa urheiluseurat painivat.

– FC Espoo on hieno seura, jossa tehdään hyvää duunia. Ikuinen ongelma on vain vapaaehtoistoiminta, johon ei oikein riitä tekijöitä. Toinen ongelma on raha, jota voisi aina olla enemmän. Siksi olen itse halunnut olla mukana tukemassa seuraa.

Lähes päivittäisen huoltotyön lisäksi Harri on ollut hankkimassa edustukselle sponsoreita. Joukkue sai vieraspelireissuille käyttöönsä Kajonin bussin, jota mies itse ajaa. Volkswagen taas on tukenut joukkueen toimintaa taloudellisesti, ja ravintola Scirocco on hoitanut ruoat joukkueen vieraspeleihin.

FC Espoossa tehdään mittaamattoman arvokasta vapaaehtoistyötä, mutta tekijöitä kaivataan aina lisää. Harri kannustaa uusia kasvoja lähtemään mukaan – jokaisissa treeneissä ei tarvitse olla paikalla, vaan kaikki saavat tehdä niin paljon, kuin ehtivät.

– Tämä on todella antoisaa. On hienoa seurata pelaajien kehityskaarta useamman vuoden ajan. On ilo toimia sitoutuneiden sekä isolla sydämellä työskentelevien pelaajien kanssa, ja auttaa heitä eteenpäin. Veikkaan, että kukaan jalkapallosta tykkäävä ei tule pettymään, jos heittäytyy mukaan lajin pariin.

Harrista sanottua:

"Harri on tärkeä ihminen seuralle, joukkueelle, pelaajille ja valmennukselle. Hän on ihminen, joka on tukena ja läsnä, kun on tarvetta. Harri on korvaamaton."
–Ilir Zeneli, miesten edustuksen päävalmentaja

"Harri on nykypäivän menossa harvinaisuus. Hän on ollut pyyteettömästi mukana edustuksen toiminnassa tukena ja turvana. Harri on aina valmiina auttamaan ja huolehtimaan joukkueesta, oli asia sitten mikä hyvänsä."
–Tomas Ahlblad, miesten edustuksen joukkueenjohtaja

"Harri on ihan huikea äijä, joka täyttää kaikki huoltajan ominaisuudet ja enemmänkin. Harrista ei voi olla pitämättä. Todellinen ystävä joukkueelle ja koko lajille."
–Viljami Isotalo, miesten edustuksen kapteeni

Sykkiikö sinun sydämessäsi #seurasydän? Tutustu Olympiakomiten kampanjaan ja osoita seurapaitapäivänä 24. syyskuuta, mitä Sininen merkitsee sinulle!