FC Espoo elementissään: Veeti Valkama

7.6.2024

Säterin treenikentälle saavuttaessa huomio kiinnittyy valmentajaan, joka juuri näyttää reaktiotorjunta tekniikkaa maalivahdille. Kyseessä on Veeti Valkama: FC Espoon maalivahtivalmentaja ja keskeinen osa seuran MV-unionia. Veetiin vahvuuksiin valmentajana kuuluvat hänen palava intonsa valmentamiseen, sekä hänen kykynsä samaistua pelaajiin. Lisäksi hänen mittava pelaajakokemuksensa oman uran kautta toimii arvokkaana tiedonlähteenä FC Espoon maalivahdeille. Pelaajaurallaan Veeti on pelannut FC Espoon junnuista aina B junnuihin saakka, sekä Miesten Edustuksessa maalivahtina. Nykyään hän pelaa futsalia U19 SM-sarjassa ja on mukana futsalin U19 maajoukkueessa. Oman peliuran kautta Veetillä on kehittynyt hieno taito havainnollistaa ja konkreettisesti näyttää eri tekniikoita valmennettaville maalivahdeille. Hänen erityisosaamistaan maalivahtivalmennuksessa ovat 1 v 1 pelaaminen, maalin puolustaminen, reaktiotorjunnat, sekä lähitorjuntatilanteet.

Valmentamisessa Veeti pitää tärkeänä sitä, että kaikki saavat onnistumisen kokemuksia ja kehittyvät harjoituksissa. ”Pyrin pitämään homman rentona mutta tiukkana”, Veeti toteaa. Hän myös painottaa tekemisen ilon ja tavoitteellisuuden tasapainoa treeneissä. Tavoitteena on, että “tekemisen taso on sopivan korkealla, mutta kuitenkin silleen, että kaikilla on kiva tulla treeneihin”, hän tiivistää. ”Positiivisen kautta mennään”, Valkama lisää.

Valmennuksessaan Veeti keskittyy myös taitojen siirtovaikutukseen treeneistä peleihin, lähestyen valmennusta käytännön läheisesti. Hän ohjaa pelaajia tiedostamaan maalivahdin reaktiot ja toimintamallit “isossa skaalassa” pelitilanteiden perusteella. Harjoittelu-arjessa “treenataan peliä varten”, tiivistää Valkama. Valkama kannustaa myös pitkäjänteisyyteen harjoittelussa. “Aika usein sanotaan, että maalivahtien huipputaso on 30-vuotiaana”, hän toteaa. Jos siis 8-vuotiaana aloittaa pelaamaan maalivahtina ja tuntuu ettei heti onnistu, niin 22 vuotta on aikaa oppia, hän kertoo kannustavasti, suhteuttaen pelaajakehityksen urheilu-uran isompaan kuvaan. “Kaikkea ei tarvitse osata heti”, hän korostaa.

Laadukkaassa maalivahtivalmennuksessa Veeti pitää tärkeänä itsensä kehittämistä, kykyä mukautua tilanteisiin, sekä yksilökeskeistä osaamista ja tekniikan harjoittelemisen hahmottamista pelaajakehityksen kokonaiskuvassa. MV-unionissa “pyritään koko ajan kehittämään omaa tekemistä ja samalla me kehitetään taas muiden tekemistä”, hän havainnollistaa. Valkama kertoo, että reflektointi treenien jälkeen, taitojen jatkojalostuksen miettiminen, pelaajien kehityksen seuraaminen ja valmennuksen mukauttaminen tilanteen mukaan ovat tärkeitä osa-alueita omassa kasvussa valmentajana. “Edetään treeni kerrallaan”, Veeti kiteyttää.

Kaikista tärkeintä Veetille omassa työssään on auttaa maalivahteja tiedostamaan omat yksilölliset tarpeet, vahvuudet ja kehityskohteet. Veeti toteaa: “On hienoa, että pääsee kehittämään maalivahteja ja näkee nuoria uusia lupauksia, kun ne kehittyy, tavoittelee ja pääsee kohti unelmia”. Valkama tekee työtään omin sanoin “rakkaudesta lajiin”.

 

Kehitämme kilpapelaajia, rakennamme ihmistä ja hyvinvointia—YHDESSÄ!

Unelmista tavoitteiksi, tavoitteista totta!