FC ESPOOLLA SUURET PANOSTUKSET PELAAJAKEHITYKSEEN – OSA 1 – PELIN OPETTAMINEN

16.6.2024

FC Espoo on viime syksystä lähtien ohjannut uuden strategian jalkauttamiseksi merkittävästi lisää resursseja tukemaan kokonaisvaltaista pelaajakehitystä. Kera-halliin remontoitiin fyysisen harjoittelun tila, jossa on punttisali vapaapainoineen. Samaan yhteyteen asennettiin 100 neliömetrin tekonurmikenttä lajin fyysiseen harjoitteluun, joka mahdollistaa mm. jalkapallon koordinaatiotaitojen kehittämisen pallon kanssa ja ilman. 

Psyykkisen valmennuksen yhteistyökumppanina toimii MakeMind Anna Auvisen ja Laura Hyvösen johdolla. Toimintamme on kattanut kuluvan kauden aikana joukkueiden, valmentajien, pelaajien ja vanhempien kanssa tehtävän yhteistyön psyykkisten taitojen saralla. Edellä mainitut valmennuksen osa-alueet ovat FC Espoossa valmennuspäällikkö Janne Lipposen vastuulla, ja hän tulee avaamaan omasta puolestaan tarkemmin näitä valmennuksen kokonaisuuksia omissa kirjoituksissaan. 

Näiden valmennuksen kivijalkojen lisäksi seura on rakentanut systemaattisesti uutta pelin opettamisen valmennuslinjaa. Keskeisessä roolissa uuden valmennuslinjan rakentamista on ollut ikäluokkatavoitteiden asettaminen seuraaville osa-alueille: FC Espoon pelitapa, teknistaktinen osaaminen (peruspelaaminen ja pelipaikkakohtainen), sekä havainnoinnin kehittäminen. Pelin opettamisen kokonaisuuden kehittämistä on tehty valmennuspäällikkö Jari Karjalaisen johdolla. Prosessiin ovat osallistuneet seuramme huippuvalmentajat Rami Mäkelä, Jan-Erik Kotka, Antti Pehkonen ja Pekka Lagerblom, joka siirtyi vuodenvaihteessa talenttivalmentajan roolista Palloliiton palvelukseen. Seuramme maalivahtivalmentajan Samu Korkalaisen rooli on ollut myös merkittävä. Hänen osaamistaan on kytketty pelin eri vaiheiden kehittämiseen seuran pelitavan periaatteiden ja organisoinnin mukaisesti.

Pelin opettamisen valmennuslinjan rakentamisen lisäksi, FC Espoo on ohjannut huomattavasti henkilöresursseja tukemaan kaikkien ikäluokkajoukkueiden kehitystä. Kyseinen henkilöresurssien kohdentaminen on mahdollistanut pelaajien, valmentajien ja joukkueiden pelaamisen optimaalisen kehityksen kilpafutiksessa. Jan-Erik Kotka on kiertänyt pelipaikkakohtaisena valmentajana poikajoukkueiden otteluissa. Peli-tapahtumissa hän on keskittynyt yksilöpalautteiden antamiseen pelaajille pelipaikkakohtaisesti, tukien joukkueiden valmentajia yhteistyötä tehden. Jari Karjalainen vetää puolestaan kerran viikossa talenttitreenit T11–12–, T10 – ja T09–joukkueiden pelaajille ikäluokkien omissa treeniryhmissä. Jari Karjalaisen vastuulla on myös tukea vastuuvalmentajia heidän ammattiosaamisessaan ja kasvussaan pelin opettamisen osa-alueilla yhteistyön hengessä. Vastuuvalmentajat ja Karjalainen sopivat yhdessä joukkueiden pelin kehittämisestä, valmentajakoulutuksesta ja pelaajien peruspelaamisen kehittämisestä ottelu- ja harjoitustapahtumissa. 

 

Kehitämme kilpapelaajia, rakennamme ihmistä ja hyvinvointia—YHDESSÄ!

Unelmista tavoitteiksi, tavoitteista totta!