Psyykkinen valmennus FC Espoossa pelikaudella 2023-2024

19.7.2023

FC Espoo aloittaa pelikaudella 2023-2024 vuoden mittaisen psyykkisen valmennuksen prosessin osana pelaajakehitystä.

Jokainen pelaaja pääsee prosessin aikana harjoittelemaan psyykkisiä taitoja osana suorituskykyä.

Yhteistyökumppanimme Makemindin Anna Auvinen ja Laura Hyvönen kiteyttävät ensimmäisessä uutiskirjeessään: Psyykkinen valmennus -mitä se on?

Psyykkinen valmennus - mitä se on?

 

 “Nykyään koen, että psyykkinen valmennus on luonnollinen osa suorituskykyä. Siinä missä urheilijalla on kuntosaliohjelma, pitäisi olla myös suunnitelma siitä, miten hän saa kaikki henkiset voimavarat käyttöönsä. Enää näistä asioista puhuminen ei ole millään tavalla noloa. Jos haluaa tulla paremmaksi, on psyykkinen puoli yksi iso osa kokonaisuutta.” Maajoukkuemaalivahti Tinja-Riikka Korpela 2023, makemind.fi 

 

Psyykkiset tekijät ovat isossa roolissa urheilijoilla fyysisten, teknisten tai taktisten lisäksi. Oli kyse sitten kilpailujännityksestä, suorituspaineista tai muista “pään sisällä” tapahtuvista asioista, vaikuttavat ne suoritukseen kehon kautta tavalla tai toisella, parantamalla suoritusta tai heikentämällä sitä. Toisin sanoen ajatukset, tunteet ja toiminta liittyvät vahvasti toisiinsa ja psyykkiset tekijät ovatkin tärkeässä osassa siinä, miten urheilijat, valmentajat tai joukkueet suoriutuvat niin päivittäisessä tekemisessä kuin ratkaisevissa tilanteissa. Hyvä uutinen on se, että psyykkisiä taitoja voi harjoitella siinä missä pallon sisäsyrjäsyöttöäkin. Näitä taitoja olisikin tärkeää alkaa harjoitella jo aikaisessa vaiheessa, jotta sisäsyrjäsyötön lailla aikuisikään mennessä taito olisi hioutunut osaksi päivittäistä tekemistä, eikä sitä enää tarvitsisi alkaa harjoittelemaan aikuisiällä tai sen kynnyksellä. On tärkeää huomioida, että psyykkisistä taidoista on hyötyä myös urheilun ulkopuolella esimerkiksi painetilanteissa kuten kokeissa ja yo-kirjoituksissa tai elämän tuomissa haasteissa ja pettymyksissä. Suorituskyky ja hyvinvointi koostuvat monesta tekijästä ja jokaiselle on olennaista löytää omat toimivat keinot kohti optimaalista suoritusta samalla huolehtien elämänhallinnasta ja hyvinvoinnista. Me haluamme auttaa FC Espoon pelaajia aloittamaan psyykkisen valmennuksen prosessin turvallisessa ympäristössä pelikaudella 2023-2024 kannustaen kaikkia olemaan omia itsejään. Pelaajien hyvinvointi on sekä FC Espoolle että meille tärkeä arvo, jota tulemme kantamaan mukanamme kauden mittaisessa psyykkisen valmennuksen prosessissa. Olemme listanneet alle muutamia kysymyksiä, missä voimme esimerkiksi auttaa urheilijoita tai valmentajia. Hyvää kesän jatkoa kaikille lukijoille MakeMindin tiimiltä! Toivottavasti tapaamme pian!

 

Muun muassa tällaisiin pulmiin psyykkisestä valmennuksesta voi olla apua:

 • Kuinka päästä yli epäonnistumisista? 

 • Minun on vaikea hallita tunteitani eri tilanteissa, mitä tehdä? 

• En tiedä, kuinka asettaa tavoitteita.

• Kilpailut jännittävät, mitä tehdä? 

• Kuinka suoriutua paineista huolimatta? 

• Loukkaantuminen vaikuttaa mielialaani, mitä tehdä? 

• Kuinka nostattaa pelaajien itseluottamusta? 

• Kuinka saada joukkue tai ryhmä toimimaan paremmin yhdessä? 

• Kuinka parantaa ryhmän keskinäistä vuorovaikutusta? 

• Kuinka asettaa tavoitteita joukkueelle?