FC Espoon asialla – Mikko Taivassalo johtaa, valmentaa ja kouluttaa

28.1.2018


FC Espoo kuuluu Suomen suurimpiin seurayhteisöihin liikuttaen viikoittain tuhansia nuoria. Tässä juttusarjassa esittelemme seuran työntekijöitä, jotka ovat toiminnan takana.

Leppävaaran Pallon urheilutoimenjohtaja Mikko Taivassalo on FC Espoon seurayhteisön pitkäaikaisimpia uranuurtajia. FC Hongan junioripolun läpikäynyt ”Rölli” aloitti valmentajauransa vuosituhannen alussa Etelä-Espoon Pallossa, ja päätyi FC Viikinkien kautta FC Espooseen. Jalkapalloilullinen koti löytyi Leppävaarasta, ja mies on viihtynyt seurayhteisössä yli vuosikymmenen.

- Valmensin aluksi FC Espoossa, ja kaudella 2009 aloitin LePassa seuran ensimmäisenä päätoimisena valmennuspäällikkönä. Vapaaehtoispohjalta seurassa oli tehty hyviä asioita jo pitkään, ja he olivat saaneet luotua pohjat, muttei varsinaista seurakehitysrakennetta tai suunnitelmaa, Rölli muistelee korostaen vapaaehtoisten tekijöiden arvoa.

Valmennuspäällikkönä hänen vastuullaan oli joukkueiden, valmennuksen sekä olosuhteiden organisointi. Viimeiset kolme vuotta hän on toiminut urheilutoimenjohtajana, ja työnkuvaan kuuluu muun muassa nykyisten valmennuspäälliköiden tukeminen.

- Nykyään olen lähinnä toimistotyössä LePassa. Vastuullani on enemmän hallinnollisia asioita kuin itse kenttätoimintaa.

Rölli on saanut vuosien varrella laajan käsityksen espoolaisesta jalkapalloilusta, ja hän on huomannut positiivista murrosta niin viheriöillä kuin niiden ulkopuolellakin.

- Vuosikymmenen aikana seurayhteisö on mennyt eteenpäin todella paljon. Kun tulin tänne, ainoastaan FC Kasiysillä oli työntekijäresursseja - siellä oli muistaakseni töissä kolme tai neljä henkilöä. FC Espoon miesten ja naisten edustus pelaa nykyään samoilla sarjatasoilla kuin silloin, mutta junioripuolella on tapahtunut aikamoinen muutos. Pelaajia on tullut lisää, ja heidän arkensa eteen on tehty paljon töitä.

Sykähdyttävimpiä hetkiä Röllin uralla ovat olleet lahjakkaiden jalkapalloilijoiden, kuten AFC Ajaxissa nykyään vaikuttavan Saku Ylätuvan, nousut parrasvaloihin. Se, että seurassa tehty työ on mahdollistanut nuorelle omien unelmien tavoittelun, lämmittää sydäntä.

- Isommassa kuvassa on kuitenkin paljon tärkeämpää, että urheilullinen ja liikunnallinen elämäntapa tulisi osaksi yli tuhannen Leppävaaran alueella asuvan futarimme arkea. Ne eivät toki ole toisiaan poissulkevia asioita.
   
Pelaajilta ja valmentajilta kaivataan intohimoa lajiin

Vaikka Röllin päivät kuluvat pitkälti toimistotyössä, näkee häntä yhä kentän laidalla. FC Espoon P05-joukkueen valmennuksen lisäksi hän on toiminut nelisen vuotta Uudenmaan piirin valmentajakouluttajana. Rölli kouluttaa valmentajia C- ja D-kursseilla, ja hänellä on toimessaan selkeät päämäärät.

- Haluaisin valmentajiksemme ennen kaikkea ajattelevia henkilöitä, joilla on halua kehittyä. En halua laittaa valmentajia samaan muottiin, vaan tarvitsemme eri osaamisalueiden valmentajia - esimerkiksi 5-7-vuotiaiden valmentajilla tulee olla pedagogiikan osaamista, ja tietynlaisten pelien sekä ilmapiirin luomisen kykyä, Rölli toteaa.

- Haluaisin nähdä myös kaikilla pelaajilla paloa tekemiseen ja suhtautumista futikseen oikeanlaisella vakavuudella. Toivoisin, että he olisivat ylpeitä siitä, että he harrastavat jalkapalloa tässä seurayhteisössä - oli taso mikä tahansa.